Diagnose FNS/CS

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 15:48

Ik word wakker van een onhoudbare pijnscheut in mijn rechterbeen. Ik draai mij om kijk op de wekker. 01:14 u. Zucht. Ik probeer een houding te zoeken waarbij de pijn wat minder voelt en dut weer een beetje in. Elk kwartier is de pijn weer zo hevig dat ik een andere houding moet zoeken. Tegen vijven ben ik zo moe dat ik in een diepe slaap val.

Pingping. Ik schrik van een appje wat binnenkomt op mijn telefoon. Ik probeer mij om te draaien maar mijn rechterbeen wil niet. Er is geen beweging in te krijgen. Mijn been voelt koud en dood aan, maar als ik haar aanraak, is ze gewoon warm. Als een lomp stuk vlees hangt mijn been aan mijn lijf. De eerste keren was dit gevoel erg schrikken maar inmiddels weet ik dat het een tijdelijk uitval is en ik straks er weer op mijn been kan lopen. Eigenlijk een heel slim systeem van mijn lijf dat zorgt dat als ik te veel pijn heb, mijn been tijdelijk gewoon even plat legt. Uitschakelt. Verlamd.

Functionele neurologische stoornis. FNS afgekort. Een van de 2 diagnoses die ik kreeg begin dit jaar. Puzzelstukjes vallen op hun plek. Hierdoor kan ik nu mijn lijf bedanken voor dit slimme systeem, want zo krijg ik de mogelijkheid even te rusten van de hevige pijn in mijn been. Tevens geeft de diagnose behandelmogelijkheden, waaronder een therapie in Woerden waar ik nu 2x per maand heen ga en er weer hoop op vermindering van de uitval is. En wie weet zelfs weer op hakken kan lopen.

Foto archief 2014 van fotoshoot de dag dat ik 30 werd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Anouschka
een jaar geleden

Eindelijk Ienand gevonden die ook fbs heeft.
Hier mijn verhaal
Op 13-02-2019 ben ik betrokken geraakt bij een aanrijding.

Ik reed die dag heel rustig naar huis, het was rustig op de weg en ik had totaal geen haast. Voor mij reed al geruime tijd een witte vrachtwagen, maar ik moest toch de afslag nemen dus bleef netjes op de rechterbaan achter de wagen hangen, Ik wilde me zijdelings gaan verplaatsen en had om me heen gekeken geen vuiltje aan de lucht dus ik kon me gaan verplaatsen dacht ik. Op het moment dat ik weer vooruit keek zag ik dat de witte vrachtwagen over de verdrijvingsvlak met de punt van de trailer in mijn gezichtsvlak. ik moest heel snel handelen en keek in mijn dooie hoek verplaatste me en keek in mijn binnenspiegel. Op dat moment zag ik iemand snel dichterbij komen, met piepende banden probeerde ze te remmen maar tevergeefs, ik haalden mijn voeten van de pendalen en ging goed in mijn stoel zitten. De klap was heel hard maar het ging wel goed dacht ik.

Nadat ik de 2 personen uit de auto had begeleid en we achter de vangrail stonden waren we allen aan het bibberen,maar verder niets.

Eenmaal thuis gekomen en bekomen van de schrik kwamen de klachten, Nekpijn rugpijn Nou dacht ik morgen maar even de huisarts bellen. De volgende dag ben ik naar de dokter gegaan en heb ik een foto moeten maken, Nou mevrouw niets aan de hand hoor werd er gezegd in het ziekenhuis. Maar naarmate de dagen verstreken en ik steeds moeilijker ging lopen en slapen heb ik toch weer contact gezocht, want immers was ik met mijn opleiding bezig en wilde dat volledig goed afronden. Ik moest naar fysiotherapie

Na een aantal weken daar gelopen te hebben, werd ik door gestuurd naar de Neuroloog. (inmiddels was er al een letselschadezaak opgestart) Wat er in dat jaar tot aan heden gebeurde heeft mij heel erg verbaasd,

Om het eigenlijk kort te houden heb ik verschillende diagnoses naar mijn hoofd geslingerd gekregen en uiteindelijk is daar FNS uitgekomen en solk Met verschillende doorverwijzingen en overal bleek ik na een aantal maanden niet helemaal of totaal niet op mijn plaats (kastje naar muur effect)

FNS is een functionele neurologische stoornis. Er is eigenlijk niet veel aan de hand alleen je hersenen hebben een software probleem elke pijnscheut of stressmoment heeft een gigantische reactie van je zenuwstelsel. Bij mij zijn er verschillende klachten pijn in mijn nek en rug tintelingen door heel mijn armen en benen Trillen van binnen uit ik zak regelmatig door mijn benen waardoor ik af en toe ook ten val kom. Ik slaap heel slecht mijn zicht is verminderd en heb grote concentratie problemen. Voor grote afstanden zit ik ook in een rolstoel en ben oververmoeid.

Mijn zaak die ik heb lopen via de letselschade jurist ga ik niet winnen, want FNS had ook zomaar kunnen ontstaan en het is niet te bewijzen dat deze klachten door het ongeluk zijn ontstaan. Dus ben nu al mijn toekomst vooruitzichten kwijt. Een baan als chauffeur kan ik vergeten en al het ander werk ook omdat mijn lichaam doet wat het zelf wilt. ik ben dus arbeidsongeschikt

Een vakantie of even weg gaan is nu een grote opgave,omdat ik niet weet hoe ik me voel en wat ik kan, Zelfstandig zijn is nu ook minimaal, ik heb veel hulp nodig bij de normale dagelijkse dingen. Ik kan ook maar 1 of 2 huishoudelijke taken verichten per dag en moet dan weer gaan liggen omdat mijn lichaam moe is.

Als ik slecht ben dan slaap ik op de bank, want een trap op lopen gaat dan niet en een bed aanvragen gaat niet want met FNS heb je daar blijkbaar geen recht op je bent (nog) niet helemaal invalide, maar ook dit zit er voor mij waarschijnlijk wel in vanwege dat ik nu grote financiele problemen heb door een inkomensdaling, en er veel extra kosten bij zijn gekomen.

Ook heb ik mijn aanvullende verzekering moeten verlagen en heb nog maar 9 behandelingen per jaar beschikbaar om te revalideren. Het traject wat ik moet volgen is een lang en langzaam traject.

aangezien ik in Woerden zou revalideren heb je ook nog te maken met hoge reiskosten ook iets wat er niet is. Verder moet ik voorkomen dat we het huisje van ons gezinnetje niet dreigen te verliezen.