Diagnose SOLK

Gepubliceerd op 15 juli 2020 om 15:54

Ken je dat gevoel, na een dag flink klussen in je nieuwe huis? Je armen voelen zwaar van de vele halen met een verfkwast. Je rug voel pijnlijk van het gesjouw met stenen en pakken laminaat. Je voeten kúnnen niet meer. Eenmaal neergeploft weet je niet meer hoe je überhaupt uit de bank overeind moet komen.

Of het gevoel na flink sporten of hardlopen. Je benen voelen aan als drilpudding, verzuring voel je in al je spieren. Je spieren staan strak en je voelt, morgen heb ik zo veel spierpijn.

Als een arts mij vraagt hoe mijn pijn voelt, is dit meestal de uitleg die ik geef. De arts kan zich er in inleven omdat hij beide situaties vast wel een keer in zijn leven heeft mee gemaakt. Mijn pijn voelt ongeveer zo, het grootste verschil is dat ik al opsta met deze pijn en vermoeidheid in mijn lijf. Een keer de trap oplopen, een klein afwasje doen, een rondje met de hond, alle activiteiten versterken de pijn. Na vele onderzoeken, waaruit blijkt dat er in mijn lichaam niets ‘kapot’ is, kreeg ik de diagnose SOLK. De afkorting staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Ondanks deze vage diagnose vallen er voor mij puzzelstukjes op hun plek.


Foto uit archief juli 2014, tijdens het klussen in mijn oude huis.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.